Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2008 16:27 - За най-нетърпеливите! Едно малко предградие
Автор: net Категория: Туризъм   
Прочетен: 3725 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2008 08:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Малки улички с надпис на входа”Внимание деца” и рисунка- с деца и възрастни играещи с топка /ако не разбираш/. Влизам в уличка „Картофена”  Нежна музика. Някой свири на китара. Заслушвам се. И сядам на малките блокчета разположени по цялата уличка. Музиката спира и се тропва прозорец- Усетили са ме- случайният пришелец и слушател. 

image



Продължавам- ухание на текущо изпрано пране. Оглеждам се и дори любопитна надничам. Скрито в дворчето е проснато, а оградата е жив плет и вратичка, която можеш да прескочи ей така, без да се засилваш- Поставена само да напомни, че влизаш в чужда собственост.

Използвам момента, че обитателите са на работа и надничам над живия плет във всяко дворче.


image



Всяка къща има параден вход на едната улица и малко дворче и друг вход, на гърба.. Всеки е украсил както му харесва и можем да познаем каква народност са обитателите му.. Наниз люти чушки???, посадена роза, чубрица и невен в саксия.

Алпинеум, тролове, джуджета

Лоза и глог се вият и оформят парапета на стълбите, глинени панички оформят украсата.
image

На втория етаж, на една от къщите, от  прозореца куче наблюдава  движението по уличката и търпеливо чака завръщането на стопаните.

От една от колите слиза жена със забрадка- мюсюлманка. Рускиня, сръбкиня, туркиня, корейка- говорят си на немски. Всяка се страхува да бъде себе си.  Каквото има у едната, има го и у другата- украсата – тикви, мушкато, глинено човече. Стараят се да не се отличават от другите. Но всички са емигранти и колкото и да се стараят да не се различават, със сърцето си тъгуват за родината и поставят в дворчето нещо различно, нещо от „там”.

Снимам интересни украси, високите сгради и малките къщички, луксозните возила пред тях и играещите деца и си водя бележки.

image

О, с не типичното си поведение привличам погледите.

От спрял автомобил излиза мъж и се насочва към мен. Плахо се усмихвам и се чудя, как ще обясня своето вмешателство в личното им пространство- той започва да ми обяснява, че спира тук и не е бил повече от час, но само за да свали количката с децата и няма да се бавят- Sorry! Казвам, а той продължава- понеже пишеш. Усмихваме се и ОК, ОК и  продължавам.

Движа се и любопитствам, като всеки пуснат на свобода турист. Какво ми прави впечатление- за ограничителното блокче с обикновен колан е привързан импровизиран баскетболен кош и си стои спокойно, без обичайните вандалщини, на които сме свикнали у нас.
            Вече четвърта улица обикалям- колите се движат бавно – На влизане в улицата – внимание деца. На излизане  предупредителна табела забранено играта на деца. И представете си на всеки 10 м. тези табели. Как няма някой наш представител да отиде, че да ги подбере и за една нощ да напълни пункта за вторични суровини с табели.

16,30 Майстор –бояджия - звънна на вратата, съобщи че оставил нещата си в гаража, подаде някакъв ключ и си тръгна. И никъде нямаше следи, къде е работил- всичко почистено. Няма софра и ракия за това, че не е свършил работата.

Типичните за всякъде тийнейджъри-силен грим, обици и обичайната цигара.

 

Наближава 17 ч. Слънцето започна да се скрива зад  високите фасади на разположените в близост сгради. Вече става хладно, Есента напомня за себе си

Стопаните започват да се връщат  в домовете си с подстригани храсти, окосена трева, кофи, под всяко стълбище за разделно събиране на боклука. Минават край познатите табелки и се прибират .

И те говорят тихо и децата играят тихо.

Е, чу се шум- висок говор и това привлече вниманието ми – работници-говорят на руски и  събират падналите листа, но не на купчинки, като при нас и следващият лек ветрец да ги разнесе, а в покрита с мрежа каросерия на камион и вътре почти се пресоват./ дали не ги използват след това за eко брикети?

Скука, Скука,скука.. Тихо е – рано,  петък вечер.



Тагове:   малко,   най,   нетърпеливите,


Гласувай:
0



1. tera - Доколкото разбрах говориш за Германия -
10.11.2008 17:10
вярно, че е скучнички понякога, но лично аз предпочитам немската скука, чистота и подреденост пред българската дивотия и мърлящина.
Не знам дали бих останала там за много време, но докато бях там се чувствах много добре, все едно си бях вкъщи.
Въпреки, че съм ги виждала немците и в действие - на Love parаde в Берлин изпускаха яко пАрата. Хора като нас, но са си подредили по-добре живота
цитирай
2. lililota - :)
10.11.2008 17:47
Hubavo se spravyash sys zadachata si:) Pozdravi
цитирай
3. net - Да, така е Tera!
10.11.2008 20:04
Познала си!Като казвам скучно правя паралел точно с България , с типичните ни шумотевица, мърсотия и т.н.... И това скучно е малко иронично.
А на мен там не ми беше скучно, ама никак не ми беше скучно.
Преди да публикувам този разказ трябваше да започна с други, много -интересни места и неща
И това пътеписче наистина е за най-нетърпеливите, които чакат обещаните разкази, защото не мога на всеки по отделно да разказвам.
Макар, че не съм написала къде е това предградие, явно добре познаваш Германия, щом си познала предградието, защощо другите разкази ще са за Виена, а там също говорят немски.
цитирай
4. net - Здравей lililota!
10.11.2008 20:06
Благодаря за поздравлението! Е снимките не излезнаха добре, но аз не претендирам да съм фотограф и писател- просто споделям видяното и преживяното
цитирай
5. compassion - Да, споделянето на красотата е от любов
10.11.2008 23:19
това е най-важното. Хареса ми текста. Имаш чувствителност за чуждата болка и надежда.
Сега с още по-голямо любопитство чакам другите ти разкази.
Поздрав, Руми
цитирай
6. lililota - naistina ne sa mnogo hubavi snimkite...
11.11.2008 13:36
tyah dori ne gi byah vidyala pyrvia pyt. No tekstyt ti e chudesen. naistina. mozhe bi sym pristrastna, zastoto poznavam tochno tozi nachin na jivot... priatelyat mi e germanec i roditelite mu zhiveyat tochno v edno takova gradche, krasivo i kitno, v yuzhna germania, s edno chudno spokojstvie... vyarno, nyakoi hora malko se stryaskat, kogato govorish na bylgarski:), obache inache ima... ima tochno tova, koeto si napisala:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: net
Категория: Забавление
Прочетен: 473595
Постинги: 122
Коментари: 805
Гласове: 5274
Архив